McKenzie Residence

Peter jokes he’s feeling more settled than ever in his new home on the same site of his childhood home . Peter and Kaye’s brief to BGA was to create a home with a “beachy feel”. 

“Brendon looked at the site; then brought some concepts back to us. We knew straight away that we loved what he had come up with.”

 “Coming from a building background myself I feel getting the right design is one of the hardest things to get right. A lot of people fall down on this – they don’t put the time, effort and investment in to it. You just can’t give good architects enough credit when they pull it all together,” Peter says.

A two-storied  building was a given the sloping nature of the site. The home’s double garage, workbench area, and office space are built in to the contour, creating a level platform upstairs to incorporate all the main living, sleeping, utility areas and the all important outdoor living spaces. One deck feeds off the master bedroom while two, partially-covered outdoor spaces, open up the main living area. 

The house features vertical painted cedar cladding with panels of contrasting stained  horizontal cedar the decks. Vertical Saligna slat exterior balustrading are repeated in the internal stairwell where Victorian Ash . The Louvre-tech blades over the decks also have  cedar-grain timber finish. These provide rain and sun protection and some drama to the spaces. 

A short passageway, leading away from the main living area, widens to become a second lounge, so wasteful hallway space doesn’t feature here. The master bedroom feeds off this room. Glass stacker doors comprise one wall of this short passageway. Glass stacker doors also feature in the kitchen and dining area linking to the outdoor living spaces.   The home features the energy efficient heated polished concrete floors and raked ceilings which make the rooms seem bigger and more open.

I was insistent that his design would not feature garage doors facing the road frontage and that the 420sqm site would include off-road parking that could be used for a campervan, boat, or additional vehicle.

“Every square metre of the house has been well utilised. We have lots of under-house storage so there is no need for any garden sheds; plus the garage area is very generous.”

Peter and Kaye believe their home is an amalgam of many successful decisions devised and applied by skilful people. “It’s just all come together fantastically. We couldn’t be happier,” says Peter who loves his new house, on a street he’s happy to forever call home.